6/12/09

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1930-1931

Στη μέση της χρονιάς (30-11-1930) η ΕΠΟ αποφασίζει να διακόψει τα τοπικά πρωταθλήματα και να κηρύξει την έναρξη ενός εθνικού πρωταθλήματος. Συμμετοχή στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα αποφασίζεται να έχουν οι οκτώ ισχυρότεροι σύλλογοι της χώρας, δηλαδή οι Ολυμπιακός, Εθνικός από τον Πειραιά, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Απόλλων από Αθήνα και Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής από Θεσσαλονίκη. Οι επαρχιακές ομάδες αποκλείονται γιατί και πολύ αδύναμες είναι και δε συμφέρει οικονομικά η μετακίνηση σε άλλες πόλεις. Το πρώτο πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας, λοιπόν, διεξάγεται τη χρονιά 1930-1931 και όχι το 1960 όπως προσπαθούν πολλοί να μας πείσουν. Θα έχετε δει σίγουρα σε πολλά περιοδικά και εφημερίδες διάφοροι "ειδικοί" να μετρούν τα πρωταθλήματα των ομάδων από το 1959 και μετά ακυρώνοντας έτσι τις υπεράνθρωπες προσπάθειες παικτών και ομάδων τα προηγούμενα χρόνια. Η αδικία αυτή, βέβαια, δεν είναι προϊόν άγνοιας. Γίνεται επίτηδες με σκοπό να κλείσει λίγο η διαφορά του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ και τις άλλες ομάδες. Μην τσιμπάτε όμως. Τα πρωταθλήματα και οι άλλοι τίτλοι που κατέκτησε ο Ολυμπιακός και οι άλλες ομάδες πριν το 1960 είναι ισάξια ίσως και σπουδαιότερα από αυτά που κατακτήθηκαν μετά. Κανείς δεν μπορεί να αγνοεί με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες τόσων ανθρώπων για 35 χρόνια. Το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, λοιπόν, του 1930-1931 κατακτάται με άνεση από τον Ολυμπιακό. Οι αλλεπάλληλες νίκες του Ολυμπιακού αυτή τη χρονιά - έχασε μόνο από τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη - είχαν ως αποτέλεσμα να γραφτεί - στίχοι από τον θεατρικό συγγραφέα Μίμη Βασιλειάδη και μουσική από τον Γιάγκο Λαουτάρη - ο πρώτος ύμνος του Ολυμπιακού που ακούγεται και στο βιντεάκι που ανέβασα. Τη χρονιά αυτή ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό τρεις φορές 3-1 και 3-2 για το πρωτάθλημα και 2-0 σε φιλικό, δύο φορές την ΑΕΚ στο πρωτάθλημα με 3-1 και 2-0, τον Άρη με 3-1 και 2-1 και μία φορά τον ΠΑΟΚ με 3-1 και τον Εθνικό με 4-1. Προπονητής του Θρύλου μας ήταν ο Ούγγρος Γιόζεφ Κόβατς και παίκτες οι:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Γραμματικόπουλος Αχιλλέας

Κοκκινάκης Ορέστης

Μέρμηγκας

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Κουράντης Φίλιππος

Σοφράς Δημήτρης

Μιχαλόπουλος

Χρυσαφόπουλος Αριστείδης

ΜΕΣΟΙ:

Κορωναίος

Λεκκός Μιχάλης

Πανόπουλος Νίκος

Πεζώνης Μπάμπης

Βιολέτης

Κορσιάνος

Τζαμτζής

Δέδες

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Ανδριανόπουλος Ντίνος

Ανδριανόπουλος Γιώργος

Ανδριανόπουλος Βασίλης

Ανδριανόπουλος Λεωνίδας

Τερεζάκης Κώστας

Βοζικιάν Βάσαβ

Κονταράτος

Ράγγος Χριστόφορος

Δενδρινέλης

Ανδριανόπουλος Στέλιος

Γεωργουλάκης

3 σχόλια:

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Εξαιρετικό Και θαυμάσια η ιδεα με το βιντεάκι που εχεικαι τους δυό υμνους Χθες μίλαγα με τους Φρονιμίδη, Ζαντέρογλου και Βασιλείου στην παρουσίαση του βιβλίου για τον Μπούκοβι

Unknown είπε...

Θόδωρε, είσαι τυχερός, πραγματικά σε ζηλεύω. Το έχω το βιβλίο αλλά θα το διαβάσω τα Χριστούγεννα που θα έχω λίγο ελεύθερο χρόνο για να το απολαύσω.

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού εκείνη τη χρονιά;
Ολυμπιακός-Ηρακλής 3-1
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 3-1
Ολυμπιακός-Άρης 3-1
Ολυμπιακός-Απόλλων Σμύρνης 3-1
Ολυμπιακός-ΑΕΚ 3-1
Ηρακλής-Ολυμπιακός 0-4
Ολυμπιακός-Εθνικός Πειραιώς 4-1
ΠΑΟ-Ολυμπιακός 2-3
Απόλλων Σμύρνης-Ολυμπιακός 2-2
Άρης-Ολυμπιακός 1-2
Ολυμπιακός-ΠΑΟ 3-1
ΑΕΚ-Ολυμπιακός 0-2
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 3-0
Εθνικός Πειραιώς-Ολυμπιακός 1-1