18/10/09

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1924-1925




Κάθε καλοκαίρι όλοι οι φίλαθλοι περιμένουμε με αγωνία να δούμε ποιος καινούριος παίκτης θα φορέσει τη φανέλα τη φανέλα της ομάδας μας. Εμείς οι Ολυμπιακοί, βέβαια, έχουμε έναν λόγο παραπάνω γιατί τη φανέλα μας την τίμησαν, και τιμήθηκαν από αυτή, μερικά από τα μεγαλύτερα αστέρια που έχουμε δει ποτέ στα ελληνικά γήπεδα. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι ο Ολυμπιακός μας πάντα είχε και εξακολουθεί να έχει τους καλύτερους παίκτες κάθε χρόνο. Στην ηλικία που είμαι - 34 χρονών - έχω ακούσει άπειρες φορές μεγαλύτερούς μου να μου μιλάνε για μάγους της μπάλας από το παρελθόν. Έχω διαβάσει σε τόσα και τόσα βιβλία και εφημερίδες για τα κατορθώματα παλιών άσων που μάγευαν το Καραϊσκάκη και άλλα γήπεδα. Έχω πιάσει επίσης τον εαυτό μου να μιλάει σε μικρότερους για παικταράδες που εγώ είδα και αυτοί δεν είχαν την τύχη. Το αφιέρωμα που αρχίζω σήμερα και θα συνεχίζω κάθε Κυριακή είναι ένας φόρος τιμής στα αστέρια του παρελθόντος. Μία παρουσίαση των ρόστερ της ομάδας μας για κάθε χρονιά. Έψαξα σε πολλά βιβλία, περιοδικά και εφημερίδες για να βρω τα ονόματα όλων που φόρεσαν την ερυθρόλευκη ριγωτή. Αν όμως κάποιος από εσάς έχει κάποια διόρθωση ή πρόσθεση, παρακαλώ να την κάνετε. Αν έχετε επίσης να προτείνετε κάποιες πηγές πληροφοριών ακόμα καλύτερα.


ΠΩΣ ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΛΑ


Το 1891 ιδρύονται στην Ελλάδα οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, ο Πανιώνιος και ο Απόλλων Σμύρνης. Το 1894 ιδρύεται και ο πατέρας του Ολυμπιακού, ο Πειραϊκός Σύνδεσμος (εμείς όμως δε βάζουμε στο σήμα μας ως έτος ίδρυσης το 1894 όπως κάποιοι άλλοι κομπλεξικοί, ξέρετε τι εννοώ). Το 1909 αναγνωρίζεται το ποδόσφαιρο από τον ΣΕΓΑΣ και το 1919 ιδρύεται η πρώτη επίσημη ένωση, η ΕΠΣΑΠ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών - Πειραιώς) που το 1920 μετονομάζεται σε ΕΠΣΕ (Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ελλάδος). Η αναγνώρισή της από τη ΦΙΦΑ έγινε το 1923. Τον ίδιο χρόνο έγινε και το πρώτο επίσημο πανελλήνιο πρωτάθλημα με νικητή τον Πειραϊκό Σύνδεσμο. Δεν είναι, λοιπόν, ο Άρης ο πρώτος πρωταθλητής Ελλάδος, αλλά ο Πειραϊκός, ο οποίος στον τελικό νίκησε τον Άρη με 3-1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ στους άλλους αγώνες είχε νικήσει τον Πανιώνιο (4-3), τον Παναθηναϊκό (6-1), τον Απόλλωνα (2-1) και την Πειραϊκή Ένωση (ιδρύθηκε το 1909) (4-1). Οι περισσότεροι παίκτες του Πειραϊκού Συνδέσμου έπαιξαν αργότερα, όπως θα δούμε στον Ολυμπιακό.


Τον Ιανουάριο του 1924 ο Πειραϊκός Σύνδεσμος και η Πειραϊκή Ένωση ενώνουν τις δυνάμεις τους και φτιάχνουν τον ΑΠΣΠ (Αθλητικός και Ποδοσφαιρικός Σύλλογος Πειραιώς), που κατέκτησε πανεύκολα το τελευταίο πρωτάθλημα κέντρου. Το φθινόπωρο του 1924 ο ΑΠΣΠ διαλύεται και δημιουργούνται ο Ολυμπιακός Όμιλος Πειραιώς και ο Πειραϊκός Όμιλος. Άλλη μία ομάδα του Πειραιά, Ο Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς διαλύεται και από τα κομμάτια του δημιουργούνται ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (10-3-1925) και ο Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Φαλήρου και Πειραιώς (Αύγουστος του 1925). Ο Νότης Καμπέρος και ο Μιχάλης Μανούσκος ήταν οι ανάδοχοι της ομάδας μας.


1924-1925


Το πρώτο ματς έγινε στις 30 Απριλίου του 1925 εναντίον του γαλλικού πολεμικού πλοίου Ζαν ντ' Αρκ. Ο Ολυμπιακός νίκησε με 5-0. Την ίδια χρονιά ο Ολυμπιακός κατακτά το Πρωτάθλημα Πειραιώς ενώ νικά σε φιλικούς αγώνες στη Θεσσαλονίκη τον Άρη (3-1) και τον Ηρακλή (6-1). Στις 28-6-1925 πραγματοποιείται και το πρώτο παιχνίδι Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού το οποίο λήγει ισόπαλο 3-3.


Για να δούμε, λοιπόν, ποιοι ήταν αυτοί που έπαιξαν αυτά τα πρώτα παιχνίδια για την ομάδα μας:


ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Κλειδουχάκης

Βλάσσης Ν.


ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Βασιλείου Β.

Αλεκάκης

Λεκκός Π.

Τομαράς


ΜΕΣΟΙ:

Πεζώνης

Λεκκός Μιχάλης (ο "Λάλης" ήταν ένα εκπληκτικό δεξί χαφ που όταν του πρότεινε η Φερεντσβάρος 10ετές συμβόλαιο τους απάντησε πως "το φούτμπολ το παίζουν 11 φίλοι"!!!)

Δέδες

Μωραΐτης

Πανόπουλος (έπαιζε σαν κεντρικό χαφ)


ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Ανδριανόπουλος Γιάννης (ο μεγαλύτερος σε ηλικία έφερε την Ερυθρόλευκη από την Αγγλία όπου ήταν η εμφάνιση των ποδοσφαιριστών του κολεγίου του Κέμπριτζ, έφερε τα συστήματα και την πειθαρχία και γι'αυτό του δόθηκε το παρατσούκλι "δάσκαλος")

Ανδριανόπουλος Γιώργος (τα μακριά του πόδια του έδωσαν το παρωνύμιο "ποδάρας", το 1976 ως πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου της ΕΠΟ σώζει τον Παναθηναϊκό, που είχε βρεθεί ένοχος δωροδοκίας, ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής του στην πρώτη εθνική)

Ανδριανόπουλος Ντίνος (ο "μπουλούκος" πέτυχε 91 γκολ σε πέντε χρόνια)

Ανδριανόπουλος Βασίλης (ο "κελεμές" ήταν το 10άρι της ομάδας, στο ματς εναντίον της Γιουγκοσλαβικής Γεντίνστβο στις 14-6-1928 σκοράρει 7 γκολ και ο Θρύλος νικά με 7-4) Βλάσσης Σωτήρης

Κορωναίος

Άγας Β.

Γούτος

Βούρβουλης


Με έντονα γράμματα είναι αυτοί που είχαν τις περισσότερες συμμετοχές, οι βασικοί. Αν γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες για την ακριβή θέση στην οποία έπαιζαν αυτοί οι παίκτες, η καμία ενδιαφέρουσα ιστορία που έχει σχέση με αυτούς, γράψτε στα σχόλια. Αν έχετε επίσης εικόνες στείλτε τες στο vantoniou7@yahoo.gr και θα τις αναρτήσω.
Ευχαριστώ τον Θόδωρο Πέππα για τη φωτογραφία της ταβέρνας του Μοίρα, το μέρος όπου γεννήθηκε ο Θρύλος μας.

7 σχόλια:

Unknown είπε...

Λεβέντης!!

Unknown είπε...

@Alex: Την επόμενη εβδομάδα έχει 1925-1926. Αν έχεις καμιά παρατήρηση, ελεύθερα. Το σκεπτικό είναι να έχουμε οι Ολυμπιακοί το αρχείο μας για κάθε χρήση. Κάθε σχόλιο βελτιώνει τη δουλειά.

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Πολύ καλό ξεκίνημα, Βαγγέλη Θα σου στείλω εικόνες και ο, τι βρω σχετικό Ηδη ψαχνω μια φωτογραφία που εχει ο γιός μου από την ταβέρνα που δημιουργηθηκε ο Ολυμπιακός και των πρωτων του ρόστερ

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Στο πρωτο 3-3 Ολυμπιακού-Παναθηναϊκου που γραφεις σκόραραν δυο εμβληματικες μορφες των δυο συλλόγων, ο Απόστολος Νικολαϊδης και ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, με πέναλτυ

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ, Θόδωρε και περιμένω σχόλια σου και διορθώσεις σου.

Θεόδωρος Α.Πέππας είπε...

Eμεις, όλοι οι Ολυμπιακοί σε ευχαριστούμε, Βαγγέλη για την ιστορική μνημη που ανασύρεις και αναδεικνυεις. Μην ευχαριστείς, αλλά αν πρέπει να αποδώσουμε τα του Καίσαρος -στις πιό νέες γενιές Την φωτογραφία την έβγαλε ο γιός μου, Θάνος Πέππας -εκείνος έκανε και την αναζήτηση και την ανακάλυψη, εκείνος έβγαλε και την φωτογραφία

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε, λοιπόν, και τον Θάνο!!!