31/12/08

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με την ιστορία του Ολυμπιακού. Ένας άνθρωπος που ανέπνεε για τον Ολυμπιακό και το ποδόσφαιρο. Αντιγράφω το άρθρο του Γρηγόρη Δημακάκου από την εφημερίδα "Goalnews":


Ο Θρύλος του Θρύλου


ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΗΜΑΚΑΚΟΥ


Φτωχότερη είναι από χθες η οικογένεια του Ολυμπιακού αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου γενικότερα, αφού έφυγε από τη ζωή ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος.
Ο κορυφαίος τερματοφύλακας των «ερυθρόλευκων» στην προπολεμική περίοδο και ένας από τους σπουδαιότερους που ανέδειξε το ελληνικό ποδόσφαιρο απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών!
Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου και ώρα 11 το πρωί από τον Αγιο Βασίλειο Πειραιά και η ταφή του θα γίνει στο Γ’ Νεκροταφείο. Επιθυμία της οικογένειας του εκλιπόντος είναι να μην κατατεθούν στεφάνια στη μνήμη του, αλλά να δοθούν τα χρήματα ως ενίσχυση στο Χατζηκυριάκειο Ιδρυμα. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός στάθηκε μέχρι τέλους στο θρυλικό Γραμματικόπουλο και στην οικογένειά του.
Ετσι, ο μοναδικός εν ζωή προπολεμικός άσος της πειραϊκής ομάδας είναι ο Λεωνίδας Ανδριανόπουλος, μέλος της θρυλικής επιθετικής πεντάδας του Ολυμπιακού, ο οποίος είναι γεννημένος το 1911.
Μια ζωή Θρύλος
Ο Γραμματικόπουλος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην αγάπη του, τον Ολυμπιακό.
Γέννημα-θρέμμα Πειραιώτης εντάχθηκε στο Θρύλο της καρδιάς του από πολύ μικρός και πήρε το βάπτισμα του πυρός στις 14 Ιουλίου 1929, στο επεισοδιακό ντέρμπι με τον Εθνικό για την ανάδειξη του πρωταθλητή Πειραιά.
Το ματς διακόπηκε και η ΕΠΣ Πειραιά ανέδειξε συμπρωταθλητές τον Ολυμπιακό και τον Εθνικό.
Ενάμιση χρόνο αργότερα ο Γραμματικόπουλος μονιμοποιήθηκε στη βασική ενδεκάδα των «ερυθρόλευκων», εκτοπίζοντας τον επίσης σπουδαίο τερματοφύλακα Κώστα Κλειδουχάκη.
Ο Ολυμπιακός στέφθηκε πρωταθλητής Ελλάδας για πρώτη φορά στην ιστορία του την περίοδο 1930-31 και ο Αχιλλέας έπαιξε στα 12 από τα 14 ματς πρωταθλήματος.
Τον πλησίασε η Ιντερ!
Εκείνη την περίοδο κλήθηκε για πρώτη φορά στην εθνική ομάδα. Στο ντεμπούτο του στις 15 Μαρτίου 1931 η «γαλανόλευκη» ηττήθηκε 1-4 στο Βελιγράδι από τη Γιουγκοσλαβία.
Συνολικά φόρεσε 5 φορές τη φανέλα της Εθνικής και ήταν ο κορυφαίος παίκτης της στο βαρύ 0-4 από την Ιταλία στο «Σαν Σίρο» για τα προκριματικά του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1934.
Το ματς έγινε ανήμερα της εθνικής εορτής, στις 25 Μαρτίου 1934, και ο Γραμματικόπουλος -παρά τα 4 γκολ που δέχτηκε- έσωσε τουλάχιστον τα τριπλάσια, με συνέπεια να τον αποθεώσουν οι Ιταλοί οπαδοί.
Μετά το τέλος του αγώνα τον πλησίασαν παράγοντες της Αμπροζιάνα (το όνομα που έδωσε στην Ιντερ ο Μπενίτο Μουσολίνι) και του έκαναν πρόταση για μεταγραφή. Ο διεθνής τερματοφύλακας δέχτηκε, αλλά πήρε πίσω την απόφασή του κάτω από την πίεση των συμπαικτών του!
Ο Γραμματικόπουλος ολοκλήρωσε την καριέρα του στον Ολυμπιακό στις 4 Φεβρουαρίου 1944, στο φιλικό 5-1 επί του ΠΟ Γουδή.

Ο Ελληνας «Θαμόρα»

Το παρατσούκλι του Γραμματικόπουλου ήταν «Θαμόρα». Ο Ρικάρντο Θαμόρα υπήρξε ο κορυφαίος γκολκίπερ στον κόσμο τη δεκαετία του '30, υπερασπιζόμενος την εστία της Μπαρτσελόνα αρχικά και της Ρεάλ Μαδρίτης στη συνέχεια. Ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος ήταν εξίσου θεαματικός και ουσιαστικός με τον περίφημο Θαμόρα και οι Ελληνες φίλαθλοι δεν ήθελαν πολύ για να του προσδώσουν το άκρως τιμητικό προσωνύμιο «Θαμόρα».

Συλλυπητήρια από παίκτες, βετεράνους

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς εξέφρασε εκ μέρους των παικτών τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου: «Θα ήθελα να εκφράσω προσωπικά αλλά και εκπροσωπώντας τους συμπαίκτες μου τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του κ. Αχιλλέα Γραμματικόπουλου, ενός ανθρώπου που έφυγε σήμερα (σ.σ.: χθες) από τη ζωή και ο οποίος, όπως όλοι γνωρίζουμε αλλά και προσωπικά έχω μάθει, έχει προσφέρει παρά πολλά στην οικογένεια του Ολυμπιακού».
Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε και ο σύνδεσμος βετεράνων του Ολυμπιακού, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος ο Γραμματικόπουλος.

Εξι φορές πρωταθλητής

Η καριέρα του Αχιλλέα Γραμματικόπουλου ήταν γεμάτη τίτλους. Κέρδισε με τον Ολυμπιακό 6 πρωταθλήματα Ελλάδας (1931, 1933, 1934, 1936, 1937, 1938) και 7 πρωταθλήματα Πειραιά (1929, 1930, 1931, 1934, 1937, 1938, 1940).
Πήρε μέρος σε 54 ματς πρωταθλήματος Ελλάδας, σε 3 ματς Κυπέλλου και σε 22 ματς πρωταθλήματος Πειραιά.
Μόλις ολοκλήρωσε την καριέρα του ως παίκτης έγινε διαιτητής, παίρνοντας μάλιστα και το σήμα της FIFA. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους και ακριβοδίκαιους που σφύριξαν αγώνες ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το 1967 με δική του πρωτοβουλία ίδρυσε τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, των οποίων υπήρξε για πολλά χρόνια προπονητής. Ηταν ιδρυτικό μέλος του συνδέσμου βετεράνων της πειραϊκής ομάδας και τιμήθηκε επανειλημμένα για τη δράση του.
«Εφυγε ο θρύλος των θρύλων. Η προσφορά του στον Ολυμπιακό ήταν τεράστια και ανεκτίμητη» είπε στον Sentra 103,3 για τον εκλιπόντα ο γενικός γραμματέας του συνδέσμου βετεράνων Ολυμπιακού Αντώνης Γλύκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: