14/11/10

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1950-1951


Η χρυσή δεκαετία του Θρύλου αρχίζει με ένα δοξασμένο νταμπλ. Ο Ολυμπιακός κερδίζει το Πρωτάθλημα Ελλάδας νικώντας δύο φορές και τον Πανιώνιο που ήταν Πρωταθλητής Αθηνών και τον Ηρακλή, Πρωταθλητή Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στους Ηρακλειδείς έριξε δύο περιποιημένες τεσσάρες αφού νίκησε και στα δύο παιχνίδια με 4-1. Στις 27-4-1951 ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Πανιώνιο με 3-1 για το πρωτάθλημα. Το σκορ ανοίγει ο Δαρίβας αφού πρώτα πέρασε τη μισή ομάδα των κυανέρυθρων. Μετά την επίτευξη του τέρματος ο τερματοφύλακας του Πανιωνίου Πεντζαρόπουλος σηκώνεται και συγχαίρει τον σκόρερ. Το Κύπελλο Ελλάδας ήρθε στα χέρια του Ολυμπιακού με εντυπωσιακό τρόπο αφού οι Πειραιώτες νίκησαν τον ΠΑΟΚ με 4-0 στον τελικό. Επίσης οι ερυθρόλευκοι νίκησαν τον Μακεδονικό με 6-2 στον προημιτελικό. Η Πανάθα θριαμβεύει και αυτή τη χρονιά στο Κύπελλο γράφοντας άλλη μια κατάμαυρη σελίδα στο βιβλίο του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Στις 14-1-1951 ο ΠΑΟ πηγαίνει στην Πάτρα για να αντιμετωπίσει τον τοπικό Αχιλλέα που στον προηγούμενο γύρο είχε αποκλείσει την ΑΕΚ. Το παιχνίδι δε γίνεται λόγω ακαταλληλότητας του γηπέδου. Οι πράσινοι προτείνουν στους Πατρινούς να δηλώσουν παραίτηση και οι Αθηναίοι θα αναλάβουν όλα τα έξοδα της συνάντησης. Πράγματι έτσι γίνεται και ο ΠΑΟ προκρίνεται πανηγυρικά στον επόμενο γύρο χωρίς αγώνα. Ουσιαστικά αγόρασαν τον αγώνα τα βαζελάκια! Στο Πειραϊκό Πρωτάθλημα η βροχή των γκολ συνεχίζεται. 4-1 και 6-0 την Α.Ε. Νίκαιας και 5-0 την Προοδευτική. Επίσης η ομάδα μας κατακτά και το Κύπελλο Πάσχα νικώντας την ΑΕΚ με 3-1 και τον Παναθηναϊκό με 4-0. Μάλιστα την απονομή στους κυπελλούχους έκανε ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Γ. Μελάς. Άλλο ένα κύπελλο που κατέκτησε η ομάδα μας ήταν για το Νυχτερινό Τουρνουά ΠΟΚ. Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με 1-0 και την ΑΕΚ με 4-2. Σε άλλα φιλικά ματς ο Ολυμπιακός νικά τον Παναθηναϊκό με 3-0 ενώ σημειώνει μεγάλα σκορ και εναντίον της Νεάπολης Πειραιά (12-2), της Μικτής Ατρομήτου Πειραιά - Προοδευτικής (4-0), της Μικτής Α2 Πειραιά (5-2), του Αθηναϊκού (7-1), του Ηρακλή Πύργου (6-1), της Ελληνικής Αστυνομίας (5-1), της Μικτής Πειραιά (5-0), του Απόλλωνα Αθηνών (4-0) και της Μικτής Λάρισας (6-1). Σε Διεθνή φιλικά ο Ολυμπιακός νικά την Αγγλική Καίμπριτζ με 4-1 - οι Άγγλοι είχαν νικήσει σε άλλο φιλικό την ΑΕΚ με 1-0 - ενώ παίρνει ισοπαλία 2-2 από την πανίσχυρη τότε Βιέννα σε ματς που ο διαιτητής ακύρωσε κεφαλιά - γκολ του Κοτρίδη στο 10'. Προπονητής αυτής της ανεπανάληπτης ομάδας ξεκίνησε ο Θεολόγος Συμεωνίδης και αργότερα ανέλαβαν οι Βαγγέλης και Γιάννης Χελμής. Στο ρόστερ ήταν οι:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Κουρουκλάτος Στέλιος

Πολίτης

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Ρωσίδης Ηλίας

Μινάρδος Διονύσης

Γερμενής Μάκης (σέντερ μπακ με εξαίρετη τεχνική κατάρτιση)

Μουράτης Ανδρέας

Αλιφραγκής

Γκιόκας

Δρούγκας

Παπαδημητρίου

Παναγάκος

Ξανθόπουλος Βασίλης (το λιονταράκι ήταν ένας δυνατός ποδοσφαιριστής με εξαίρετη αντοχή. Ένα αριστερό μπακ με θράσος που εξαφάνιζε κάθε αντίπαλο στα μαν του μαν).

Σούλης Θανάσης - Κίνλεϊ (το δεύτερο επίθετο το είχε αφού ο παππούς του ήταν Βρετανός. Το Σούλης το πήρε από το υποκοριστικό του ονόματός του. Ήταν ένας σκληροτράχηλος αμυντικός που δεν άφηνε εύκολα τη θέση του. Έπαιξε πρώτη φορά με τη φανέλα του Θρύλου ενώ ήταν ακόμα παίκτης της Προοδευτικής, στο φιλικό επί της Αυστριακής Νίκολσον. Στα αποδυτήρια και τα ταξίδια ξεχώριζε για την ωραία του φωνή και πολλοί έλεγαν ότι αν δεν είχε γίνει ποδοσφαιριστής θα μπορούσε να γίνει τραγουδιστής).

Χρυσόπουλος (δυνατός σέντερ μπακ).

ΜΕΣΟΙ:

Κοτρίδης Μπάμπης

Βασιλειάδης

Μπέμπης Θανάσης

Κοπανίδης Ι.

Κανσός Γιώργος

Βασιλείου Ν.

Κουράντης

Μαλαμόπουλος

Βελωνάς

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Δαρίβας Γιώργος

Χριστόπουλος Στέλιος

Δρόσος Μπάμπης

Λαχανάς

Κοπανίδης Γ.

Αποστολόπουλος

Μπιζάν (ταχύτατο δεξί εξτρέμ).

Αλεξανδρίδης

Καπότας

Δεν υπάρχουν σχόλια: