15/5/10

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1947-1948







Άλλο ένα Πρωτάθλημα Ελλάδος έρχεται στα χέρια του Ολυμπιακού με το τέλος αυτής της χρονιάς. Το Πρωτάθλημα Πειραιά κατακτάται εύκολα με τον Ολυμπιακό να πετυχαίνει ευρύτατες νίκες εναντίον του Άρη Νικαίας (6-1), της Άμυνας (6-0 και 4-0), του Πανελευσινιακού (6-2) και της Προοδευτικής (6-0 και 7-1). Στα τελικά του Πρωταθλήματος Ελλάδος ΠΑΟΚ και Απόλλωνας αποδεικνύονται πολύ μικροί αντίπαλοι για τον Θρύλο. Ο Ολυμπιακός νικά στα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια - στη Θεσσαλονίκη 3-0 τον ΠΑΟΚ - και έρχεται ισόπαλος με 1-1 εκτός έδρας με τον Απόλλωνα και κατακτά το τρόπαιο. Στο Κύπελλο αποκλείει τον Ηρακλή Λάρισας με 6-0 αλλά μετά χάνει με 1-0 από την ΑΕΚ και χάνει το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Ο Ολυμπιακός σφυροκοπούσε ανελέητα την εστία των κιτρινόμαυρων σε όλο το παιχνίδι αλλά ο Μιχάλης Δελαβίνιας, μεγάλος τερματοφύλακας της ΑΕΚ έκανε το παιχνίδι της ζωής του και έδωσε μόνος του την πρόκριση στην ομάδα του. Νικητές και ηττημένοι τον συνεχάρησαν στο τέλος του παιχνιδιού. Τέτοια ήταν η εμφάνισή του αλλά και τέτοια τα ήθη της εποχής. Ο Ολυμπιακός κατακτά επίσης και το Κύπελλο Χριστουγέννων νικώντας την ΑΕΚ 4-1 και 2-1 και τον Παναθηναϊκό με 2-0 και 4-0. Να σημειωθεί εδώ ότι οι ερυθρόλευκοι αναγκαζόταν όλα αυτά τα σπουδαία τουρνουά της εποχής να τα δώσουν στο γήπεδο του ΠΑΟ. Σε άλλα φιλικά παιχνίδια ο Ολυμπιακός μοίρασε γκολ στη Μικτή ΑΕΝ-Αργοναύτη (9-0), στη Βικτώρια Αθηνών (5-0), στον Σαρωνικό (6-0) ενώ κέρδισε και την Μπεσίκτας με 3-1. Σε άλλο φιλικό ο Θρύλος νίκησε με 2-1 την ομάδα της Αεροπορίας - ουσιαστικά μικτή Πανιωνίου, ΠΑΟ, Φωστήρα και Ατρομήτου Πειραιά - σε αγώνα που έγινε προς τιμή της βασίλισσας Φρειδερίκης και μάλιστα ονομάστηκε Κύπελλο της Βασίλισσας. Η μπάλα σε αυτό το παιχνίδι ρίφθηκε στο γήπεδο από αεροπλάνο. Προπονητής της ομάδας μας ήταν ο Θεολόγος Συμεωνίδης και παίκτες οι:



ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:



Λούβαρης Αριστείδης



Βραχιώτης



Κουρουκλάτος Στέλιος



Κηρόπουλος



Μαθιουδάκης



ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:



Μινάρδος Διονύσης



Γκιόκας



Δρούγκας



Μουράτης Ανδρέας



Κοσκινάς



Ζάκκας



Ζαρκάδης



Χέλμης Γιάννης



Ρωσίδης Ηλίας (ο μεγάλος "αρχηγός των αρχηγών" του Θρύλου είναι ο πρώτος μοντέρνος ακραίος μπακ στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο πρώτος παίκτης που τόλμησε να αφήσει τη θέση του και να προωθηθεί στην επίθεση για να βγάλει σέντρα. Ένας παίκτης που κάλυπτε όλη τη δεξιά πλευρά είχε για ατού του τη φοβερή του ταχύτητα και τη φυσική του κατάσταση. Στις 2 Ιουλίου του 1961 στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας εναντίον του Πανιωνίου στη Λεωφόρο ο Ρωσίδης παίζει το τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα που λάτρεψε. Στον αγώνα τραυματίζεται στο κεφάλι και ο επίδεσμος δεν μπορεί να κρατήσει τα αίματα. Αυτός όμως παίζει με αυταπάρνηση μέχρι το τέλος και στο τέλος κάνει το γύρο του θριάμβου κλαίγοντας από συγκίνηση πάνω στα χέρια των συμπαικτών του. Σήμερα εξακολουθεί να αγωνίζεται με του παλαίμαχους σε κάθε αγώνα.)



ΜΕΣΟΙ:



Βαγιακάκος



Χατζησταυρίδης Αλέκος



Βλάχος



Πήλιουρης



Κοτρίδης Μπάμπης (ο "ψηλός" ξεχώριζε για τα αθλητικά του προσόντα και για τη δύναμή του. Στην αρχή της καριέρας του είχε δοκιμαστεί από την ΑΕΚ όμως έκριναν ότι ήταν πολύ αδύνατος και τον απέρριψαν. Ήταν από τους πιο ολοκληρωμένους παίκτες του κέντρου, ένα μοντέρνο αμυντικό χαφ. Κάλυπτε τους χώρους και οι κεφαλιές του ήταν φαρμακερές για τις αντίπαλες άμυνες. Δεν κουραζόταν ποτέ. Έβαζε την ομάδα και την ουσία πάνω απ' όλα. Άλλο ένα χαρακτηριστικό του ήταν η ψυχραιμία του κάτι που τον έκανε μόνιμο εκτελεστή πέναλτυ. Είχε 37 εύστοχες εκτελέσεις σε 38 προσπάθειες. Σταμάτησε την καριέρα του μετά το φιλικό με τη Σάντος του Πελέ.)



Κανσός Γιώργος (ο ταλαντούχος αυτός ποδοσφαιριστής έκανε σπουδαία καριέρα στον Ολυμπιακό παρά τις αρχικές αντιδράσεις του πατέρα του που έφτασε σε σημείο χειροδικίας για να τον εμποδίσει να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο. Παίκτης της μεσαίας γραμμής, βοήθησε τον Ολυμπιακό και πέτυχε ορισμένα πολύ κρίσιμα γκολ.)



ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:



Δαρίβας Γιώργος



Χριστόπουλος Στέλιος



Βασιλείου Ν.



Αποστολόπουλος Μίμης



Βάρναλης



Βάζος Γιάννης



Μανταλόπουλος



Τριανταφύλλου



Αλεξανδρίδης

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικό αφιέρωμα φίλε, συνέχισε έτσι.

Αυτά δεν είναι τα αποτελέσματα του Θρύλου στο πρωτάθλημα εκείνη τη χρονιά;
Τελικοί:
Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ 2-1
Απόλλων Σμύρνης - Ολυμπιακός 1-1
ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 0-3
Ολυμπιακός - Απόλλων Σμύρνης 2-1

Και αυτά στο κύπελλο;
Προημιτελικά:
Ηρακλής Λαρίσης - Ολυμπιακός 0-6
Ημιτελικά:
ΑΕΚ - Ολυμπιακός 1-0

Unknown είπε...

Ναι