13/2/10

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1936-1937


Μετά την επιβολή της δικτατορίας του Μεταξά (4-8-1936) ο θεσμός της εθνικής κατηγορίας καταργήθηκε και επανήλθε οριστικά έπειτα από είκοσι έξι ολόκληρα χρόνια. Ο Παναθηναϊκός υπήρξε μεγάλος πολέμιος της εθνικής κατηγορίας όλα αυτά τα χρόνια αφού είχε μεγάλα οικονομικά και αγωνιστικά οφέλη από τη διεξαγωγή τοπικών πρωταθλημάτων. Βλέπετε, τα περισσότερα παιχνίδια διεξάγονταν στην έδρα του κι έτσι τον συνέφερε αυτή η κατάσταση. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, κέρδισε το Πρωτάθλημα Αθηνών, ο ΠΑΟΚ της Θεσσαλονίκης και ο Ολυμπιακός αήττητος το Πρωτάθλημα Πειραιά. Το ίδιο αήττητος κέρδισε ο Ολυμπιακός και το Πρωτάθλημα Ελλάδας αφού νίκησε τον ΠΑΟΚ 5-1 στη Θεσσαλονίκη και 2-0 και τον Παναθηναϊκό 1-0 και 2-0. Σε φιλικά παιχνίδια ο Ολυμπιακός κέρδισε την ΑΕΚ με 2-1 και 1-0, τον Απόλλωνα 7-2 και τη Μικτή Χαλκίδας 12-1, ενώ για το Πειραϊκό Πρωτάθλημα νίκησε τον Θησέα 6-0. Η ομάδα μας έπαιξε και δύο φιλικά με την αυστριακή Φαβορίντερ Βιέννης την οποία κέρδισε 4-2 στον πρώτο αγώνα ενώ ο δεύτερος αγώνας έληξε ισόπαλος με 1-1. Προπονητής και πάλι ο Γιαν Κοψίβα ενώ στο ρόστερ βρίσκονται οι:

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ:

Γραμματικόπουλος Αχιλλέας

Καρνέσης

Θεοδωρίδης Γιάννης

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ:

Μαλεύρης

Χρυσαφόπουλος

Κοτσίγιαννης

Χέλμης Βαγγέλης (ο Βαγγέλης ήταν ο μεγαλύτερος από τα δύο αδέλφια. Η μεταγραφή του όπως και αυτή του αδελφού του από τον Εθνικό στον Ολυμπιακό προκάλεσε μεγάλη έκπληξη σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους αφού τις δύο ομάδες χώριζε αβυσσαλέο μίσος και οι Χέλμηδες ήταν βαμμένοι Εθνικοί. Και οι δύο όμως σεβάστηκαν και με το παραπάνω τη νέα τους φανέλα και ο Βαγγέλης υπήρξε ο σημαιοφόρος της ανασυγκρότησης του Ολυμπιακού στην Κατοχή. Η μεταγραφή τους έγινε χωρίς την έγκριση του Εθνικού κάτι που τους υποχρέωνε να μείνουν ένα χρόνο εκτός αγωνιστικών υποχρεώσεων της νέας τους ομάδας).

Μπούκης

ΜΕΣΟΙ:

Αλιφραγκής

Σχοινάς

Κορσιάνος

Καρακίζης

Κουνέλης

Χέλμης Γιάννης (ο Γιάννης υπήρξε το πρώτο πραγματικά μεγάλο αμυντικό χαφ του Ολυμπιακού. Αποτελεσματικός στο μαρκάρισμα και ασυναγώνιστος στην ανάπτυξη του παιχνιδιού, ήταν η βάση της ερυθρόλευκης ομάδας. Υπήρξε όμως ακόμα μεγαλύτερος προπονητής. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τον μεγάλο Ολυμπιακό της δεκαετίας του 1950, της ομάδας των έξι συνεχόμενων πρωταθλημάτων από το 1953 έως το 1959).

Βαγιακάκος

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ:

Δότσικας

Παπαντωνίου

Βάζος Γ.

Συμεωνίδης

Αναματερός

Ράγγος

Δεπούντης

Λίβας Δ.

Ταμπακέας

Βάζος Σ.

Ρεμούνδος

Στη φωτογραφία είναι τα παπούτσια και η τραγιάσκα του Γραμματικόπουλου.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είναι αυτά τα αποτελέσματα του Ολυμπιακού εκείνη τη χρονιά;
ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός 1-5
ΠΑΟ-Ολυμπιακός 0-1
Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ 2-0
Ολυμπιακός-ΠΑΟ 2-0

Unknown είπε...

Ναι, το γράφω κιόλας. Αυτά για το πρωτάθλημα Ελλάδας.